#staiacasa Ameninţare sau Oportunitate

#staiacasa Ameninţare sau Oportunitate

Te salut, sunt Corina Stratulat, parte a echipei de traineri “Rezist să fiu Antreprenor?!” și mi-am alocat ultimele săptămâni #standacasa observând mediul de business național și internațional și mai ales comportamentele antreprenorilor într-o situație nouă, pandemia cu COVID 19.

Sunt mai multe aspecte despre care voi scrie, însă scopul acestui acestui articol este ca tu să începi să faci ORDINE în viața ta, în business-ul tău, pe baza unei CLARITĂŢI de care ai nevoie înainte de a acționa la panică, la impulsuri externe, care REAL nu te pot impacta și nu sunt factori decizionali.

Despre CLARITATE vorbeam și în 2019 și despre construirea unei afaceri stabile, bazată pe o creștere organică, bazată pe oferirea unui produs sau serviciu corect apreciat, valorizat și utilizat.  

Vorbind cu zeci de antreprenori români, lunar, cred că peste 50% foloseau expresia “Îmi doresc o PAUZĂ, vreau să pun stop la viața mea măcar câteva zile”. Da, nu te mira, ritmul nebun și agitația zilnică erau la limita suportabilității! De ce îşi doreau atât de mulți o pauză și de ce putem considera această perioadă OPORTUNITATE, nu doar AMENINȚARE?!

  • Pentru că cea mai des întâlnită expresie era “Nu am timp!”. Asta a adus la lipsa unei strategii de business, lipsa procedurilor de lucru, lipsa recrutării eficiente, lipsa managementului de performanţă, lipsa strategiei de marketing și comunicare, etc. Ce se întâmplă fără o strategie? Nu poți avea direcție, angajații tăi sunt haotici, vin și pleacă, nu performează, produsul nu e cunoscut de clientul potrivit, te lupți în prețuri, nu încasezi la timp, etc. E ca și cum mergi cu mașină, cu viteză, pornești GPS-ul, dar nu-i dai o destinație clară.
  • Chiar dacă ar fi avut timp, problema a fost că mulți nici nu înțelegeau impactul unei strategii de business. Multe persoane s-au aruncat în antreprenoriat cu multă pasiune, curaj și naivitate, cu intenție bună sau nu, dar nici 20% cu educație serioasă de business. Mulți oameni de succes la nivel internațional au insistat pe recomandarea “Investește în educație minim 10% din ce câștigi!”. ... Și când vorbim de angajați, evident că investiția trebuie să meargă și către ei, nu doar în management sau owner-ul de business.
  • Un alt motiv, pentru care mulți își doreau o PAUZĂ este asumarea a prea multe roluri în propria afacere. Știți expresia “Și centrează și dă cu capul”. De ce ne asumăm mai multe roluri decât putem duce psihic, mental și fizic?

1. Nu avem încredere în oameni. Nu le dăm șansă să demostreze, fiind supărați pe cei care ne-au dezamăgit anterior

2. Credem că doar noi facem lucrurile perfect și cu pasiune, că doar e business-ul nostru! E posibil, însă devine dependent de tine și nu poate crește.

3. Presupunem că ne pricepem și la vânzări, si la marketing, și la contabilitate, și la legislație, și la resurse umane,etc. Real, chiar avem pregătire temeinică și abilități pentru atât de multe???  Cu siguranță ești expert în ceva, și asta e abilitatea ta cea mai puternică. Cum ar fi să faci doar acel lucru, să-i aloci timp suficient, să faci performanță și să nu te mai irosești cu alte activități pe care nici nu le suporți... dar crezi că “Așa trebuie!” . 

Cu siguranță în primii ani de business, nu poți angaja atât de mulți specialiști și faci tu din toate. Dacă afacerea a crescut, vezi să nu te irosești și să pierzi mai mult decât câștigi, încercând să le duci tu pe toate.

Această perioadă a pandemiei cu COVID 19, a creat panică, a generat comportamente extreme, scoțând în evidență toate friciile bine ascunse. Din păcate, efectele se vor vedea la câteva luni.

Nu e de judecat că antreprenorii au stopat orice promovare sau comunicare despre produsele sau serviciile avute sau au băgat în șomaj tehnic, fără să caute soluții alternative. Este o reacție la stres, stres care oricum era aproape de maxim, e clar că totul a părut AMENINȚARE. 

Dacă nu am uita să corelăm activitatea business-ului, obiectivele pe care le avem în business, cu dorințele personale, nivelul stresului nu ar mai fi atât de mare! 

În sesiunile din Programul Rezist să fiu Antreprenor?! aduceam în discuție ce își dorește sufletul fiecărui antreprenor. Unii râdeau, alții se întristau imediat.... Acum cu toții simțim că tot ce facem are legătură cu sufletul nostru. Mai ales construcția unei afaceri, care aproape 90% este un vis, o pasiune, o dorință arzătoare... ușor identificabilă în misiunea personală a celui care a pus bazele.

Așa că, această perioadă poate fi transformată în OPORTUNITATE și tu de fapt să te simți mult mai bine în viitor, cu condiția să te reîntorci la ce își dorește sufletul tău.

Dacă vei găsi că misiunea ta personală este îndeplinită prin afacerea pe care o ai acum, vei găsi energie în tine să te adaptezi, poate doar să restructurezi și reaşezi ceva. 

Sunt și antreprenori, care acum profită de pandemie și își închid afacerea, fructificând la maxim ce se mai poate. Își doreau și în trecut, dar nu aveau curaj, nu aveau claritatea pe care au obținut-o acum, analizând la rece și detașat ce făceau.

Sunt mulți antreprenori forțați  de ordonanțele de urgență (horeca, fashion, beauty, stomatologie, etc), de ratele la bănci, de restanțele la furnizori și poate creanțe neîncasate să declare insolvență sau faliment. Cum vor rezista? Evident cu multă tărie psihică și găsirea motivației în valoarea lor personală, ca oameni, în viața lor personală... și repet în misiunea personală. Business-ul e doar un instrument prin care obținem ce ne dorim!... nu e singurul instrument, nu e singura metodă să fim fericiți și sănătoși. 

Cunosc atât de mulți oameni, printre care și eu, care au pierdut tot din punct de vedere financiar, la un moment dat. A trebui doar să revină la abilitatiile lor native, să se odihnească puțin, să-și regăsească sensul și au reconstruit totul de la 0 și mult mai profitabil.

Știu că pe termen scurt șocul e dureros, fix ca o lovitură de genunchi când cazi, te panichezi... dar pe termen mediu și lung te și amuzi de situație si povesteşti tuturor.

Avem acum în fața noastră OPORTUNITATEA să o luăm de la 0, să facem o strategie eficientă, să setăm obiective în business corelate cu dorințele personale, să ne recăpătăm energia și să mergem cu bucurie pe destinul nostru.

Amenințarea actuală este “răul spre bine”.

Am încredere că poți și vei reuși în antreprenoriat, atâta timp cât explorezi și duci la nivel de performanță abilitatiile tale și nu uiți de sufletul tău!

Cu drag!

Corina Stratulat
Trainer. Numerolog. Antrenor pentru Destin