De ce ai ales să fii antreprenor?

De ce ai ales să fii antreprenor?

Te-ai întrebat de ce ai ales să fii antreprenor?

Oare pentru independență, libertate de decizie și acţiune? Sau pentru autorealizare, posibilitatea unui câștig nelimitat, aplicarea cunoştinţelor şi abilităţilor proprii? Să fi fost vorba de ieșirea din rutină, sentimentul de putere şi influenţă?

E clar că ai avut un vis! Apoi ai demarat cu multă încredere, însă poate că nu te-ai întrebat pentru care dintre roluri te califici, în funție de abilitățile tale: expert, manager sau antreprenor? Pentru care dintre roluri ai nevoie să investești în educație și ce sarcini ar fi mai bine să le delegi?

E foarte important să-ți setezi rolul în business-ul tău! Îți va da claritate și te va ajuta să știi ce delegi, cât delegi și cum verifici ceea ce delegi. Dacă nu poți decide singur, te ajută Corina Stratulat! Înscrie-te acum la atelierul online "Cum faci față stresului de zi cu zi?".

Când ai ales rolul de antreprenor, cu siguranță ai avut un scop: să faci profit! Poate că un profit imediat, însă la acel moment nu ai știut că pentru acest obiectiv trebuie să-ți definești un model de afaceri.

Te-ai întrebat vreodată “ce valoare este cu adevărat dispus să plătească fiecare dintre segmentele mele de clienți?”

Când vei ști să îți răspunzi foarte clar la această întrebare, înseamnă că:

  • ai determinat foarte bine valoarea perceptibilă pe care o dai produsului/serviciului tău;
  • ai măsurat structura costurilor care determină această valoare (activități, resurse, parteneri cheie) folosind instrumentele financiare de bază – bugetul de venituri și cheltuieli;
  • ai eliminat frica și ai învățat strategia de a-ți crea și comunica prețul produsului/serviciului tău;
  • ai o strategie bine definită pe termen lung.

Înainte de a porni la drum sau ori de câte ori te afli la o răscruce de drumuri, este esențial să-ți setezi un obiectiv pe termen scurt și mediu. Apoi, să ai în vedere că pentru a ajunge la acel obiectiv și a-l măsura, e necesar să creezi un buget realist. Este important să ai informații cât mai clare și cât mai detaliate, pentru că rolul bugetului este acela de a te ajuta să înțelegi de cât de mulți bani dispui, ce cheltuieli ai și de ce venituri suplimentare ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele afacerii.

Dacă nu ai un buget de venituri și cheltuieli pentru că nu știi cum să-l întocmești, eu am creat un atelier online unde despre asta vorbim. Înscrie-te și tu!

Și, pentru ca pachetul să fie complet, mai rămâne să știi să negociezi. Să negociezi o vânzare, o achiziție de serviciu/marfă sau să negociezi cu un angajat. Fie că vrei sau nu, ești negociator! În fiecare zi întâlnești oameni, în fiecare zi comunici. Negociezi și când nu știi că negociezi, atunci când vorbești cu partenerul/partenera sau cu copiii. Și o vei face din ce în ce mai mult, deoarece trăim într-o lume complexă, în care oamenii sunt din ce în ce mai preocupați și mai implicați și nu ezită să-și spună punctul de vedere.

Așadar, toată lumea negociază. Dar, ce este negocierea? Cum poți să obții ceva fără o luptă, fără o dispută? Cum poți câștiga? Negocierea este o comunicare bidirecțională, destinată obținerii unei înțelegeri în cazul în care tu și interlocutorul tău aveți interese comune și interese conflictuale.

Sunt mulți antreprenori care negociază instinctual, au abilități înnăscute. Alții își exersează anumite modele preluate, pe care le-au văzut că funcționează. Însă, ceea ce trebuie să știm este că tehnicile de negociere reprezintă punctul forte al oricărui antreprenor sau vânzător de succes. Eu folosesc de mulți ani tehnica de negociere prin întrebări.

Tu cum negociezi? În ce mod o faci, ce tehnici aplici?

Poți câștiga un loc gratuit la atelierul online "Buget de Venituri și Cheltuieli" de marți, 23.06.2020, ora 11:00, dacă îmi trimiți răspunsul tău pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până luni, 22.06.2020, la ora 20:00. Câștigătorul îl vom anunța pe pagina de facebook a programului Rezist sa fiu Antreprenor.

Mult succes tuturor!

Autor: Alina-Roxana Striinu - expert contabil, consultant fiscal, analist de business, antreprenor, fondator AS Group și co-fondator program Rezist sa fiu Antreprenor.